torsdag, januari 29, 2009

sauce.

igår slängde man ihop en hollandaisesås bara sådär och panerade lite pangasiusfilé i ströbröd och oskalade sesamfrön, kokte fin potatis och gröna ärtor. ljuvligt! jag blev så glad att jag lyckades med såsen så jag studsade fram lite och hade ett fånigt leende på läpparna, ännu gladare blev jag när den smakade helt fantastiskt också.


hollandaise 4 port.

150 g smör eller margarin
3 äggulor
3 msk vatten eller torrt vin
½ - 1 msk pressad citron
½ - 1 krm salt
vitpeppar


smält fettet och låt det svalna något. skilj på äggens gulor och vitor. blanda äggulor och vatten eller vin i en liten kastrull. (använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig.) ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. vattnet ska sjuda men inte koka.
sjud under vispning tills gulorna tjocknat. tag kastrullen från värmen. tillsätt det smälta fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. tag inte med bottensatsen. när allt fett vispats i ska såsen vara tjock och blank. smaksätt med citron och lite salt och peppar.

OBS! om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt. såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare än 60°C, för då finns risk att den skär sig.


receptet är direkt hämtat från coops receptsida

1 kommentar:

Anonym sa...

nomnom