idag firar man
gustav II adolf till minne av hans dödsdag den 6 november 1632. 1909 började
konditorn carl bräutigam på
konditoriet bräutigams i Göteborg tillverka
gustav adolfbakelsen. bakelsen kan ha olika innehåll beroende på vilket kondis du besöker men det som kännetecknar den är silhuetten av
gustav som antingen är gjord av choklad eller
marsipan och ligger som dekor ovanpå. jag har försökt hitta originalreceptet men det var olika bud på olika
sajter men jag har fått fram att det ska vara två bottnar, antingen gjord i sockerkaka eller mördeg med en
vaniljkräm/gräddkräm
emellan i vissa recept ska det vara
svart vinbärsgelé och i andra citron eller choklad. en ny bakelse togs fram 2003 och den består av sockerkaksbotten, fläderkräm, svart
vinbärskräm och en hallongelé på toppen, formad som en kungakrona. vad jag tycker om den håller jag för mig själv.

så här ser den nya ut...
jag tillverkar min egen på jobbet som är en chokladmoussebakelse gjord på både mörk- och ljus choklad med crispkulor och smak av apelsin, bottnen är gjord på den godaste brownien du kan tänka dig. en gräddrosett på toppen och ett huvud av choklad som kronan på verket.
...och så här ser mina ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar